عسل صومعه سرا هم از ضعف بسته بندی رنج می برد و کام دلالان راشیرین می کند

 به رغم توانمندی‌های صومعه‌سرا در تولید عسل، این شهرستان از داشتن صنایع بسته بندی و فرآوری این محصول محروم است.

عسل از نخستین غذاهای بشر است، غذایی که قرآن مجید آن را شفابخش دانسته و علم پزشکی نیز ثابت کرده است این ماده طبیعی با داشتن 15 نوع قند، خواص درمانی فراوانی دارد.

در کشورهای همچون برزیل، روسیه، چین، آرژانتین، سوئیس، آلمان، استرالیا و نیوزیلند که مهمترین کشورهای تولید کننده عسل در جهان هستند حداقل 150 فرآورده غذایی از قبیل شکلات عسل، عسل کریستاله، کیک عسل، ماست عسل، شیرعسل، گرده عسل، ژله عسل و سالاد میوه با عسل تولید می‌ شود.

متاسفانه این در حالی است که عسل زنبورداران صومعه سرایی بدون فرآوری و به صورت فله، راهی بازار می ‌شود که باید مسئولان برنامه ریزی هدفمندی در این عرصه داشته باشند.

یک کارشناس زنبورداری در این باره با تاکید بر نقش قابل توجه صنایع بسته بندی و فرآوری عسل در تولید ارزش افزوده و ایجاد فرصت ‌های شغلی جدید گفت: ارزش این محصول در صورت بسته بندی 25 درصد و در صورت فرآوری 30 درصد افزایش می ‌یابد.

عسل زنبورداران صومعه سرایی بدون فرآوری و به صورت فله، راهی بازار می ‌شود

محمد نظری افزود: اگر صنایع بسته بندی و فرآوری عسل در صومعه سرا توسعه پیدا کند، ارزش سالانه عسل تولیدی در این شهرستان افزایش چشمگیری پیدا خواهد کرد.

وی همچنین با اشاره به مزیت اشتغال زایی ایجاد صنایع تبدیلی عسل در صومعه سرا، گفت: با فرآوری عسل تولیدی این منطقه برای افراد زیادی شغل فراهم می‌ شود.

بدون شک ایجاد و گسترش این دست از صنایع، با مشتری پسند کردن محصول بر مقدار مصرف می‌افزاید و در دراز مدت باعث افزایش تولید و نیز افزایش درآمد عمومی شهرستان خواهد شد. از سوی دیگر صنایع تبدیلی عسل، محصولی سالم و مطمئن را در اختیار مصرف کننده قرار می ‌دهد و از امکان سوء استفاده برخی سودجویان که عسل نامرغوب وغیربهداشتی را به مردم عرضه می‌ کنند، می ‌کاهد.

مدیر صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی گیلان نیز گفت: با استقرار واحدهای فرآوری جدید و صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش عسل در استان می تواند در توسعه صادرات عسل کشور موثر باشد.

محمدعلی قنبری نژاد افزود: این سازمان برای توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی محصولات دامی و کشاورزی تسهیلات ارزنده ای با هدف عرضه محصولات کیفی و سالم ارائه می کند.

وی با اشاره به اینکه رونق عرضه بسته بندی در ارائه محصولات مطلوب و سالم محصولات کشاورزی نقش عمده ای دارد، اظهارداشت: با عرضه عسل بسته بندی شده، مصرف کننده عسل نه تنها در مصرف عسل مرغوب اطمینان می یابد بلکه در میان واحدهای عرضه عسل رقابت منطقه ای ایجاد می شود.

بررسی های خبرنگار مهر نشان می دهد، برای تولید بیشتر عسل در شهرستان صومعه سرا نیازمند حمایت جدی مسئولان از زنبورداران است.

تولید عسل در صومعه سرا نیازمند حمایت جدی مسئولان از زنبورداران

در این ارتباط یک زنبوردار صومعه سرایی از نبود صنایع تبدیلی و بسته بندی در این شهرستان انتقاد کرد و گفت: هم اکنون عسل این شهرستان به صورت فله ای به بازار مصرف عرضه می شود که این امر خود باعث کاهش قیمت و عدم استقبال خریدار می شود.

کیوان شریفی ادامه داد: صنایع تبدیلی عسل باعث می شود تا عسل با کیفیت و سالم عرضه و دست سودجویان و دلالان که عسل نامرغوب را به بازار ارائه می دهند، بسته شود.

نقش زنبور عسل در حفظ محیط زیست

به هر ترتیب در سیستم پیچیده اکولوژی، زنبور عسل نقش عمده‌ ای در گرده‌ افشانی دارد، متاسفانه در ایران عدم آگاهی از نقش اصلی و واقعی زنبور عسل تمامی توجهات را به سوی فرآورده ‌های آن یعنی عسل، موم و غیره معطوف داشته در حالی که نقش عمده زنبور عسل در رابطه با حفظ فلور گیاهی، محیط زیست جنگلها و مراتع، افزایش محصولات کشاورزی و…است.

در حال حاضر در اکثر کشورها انگیزه اصلی نگهداری و پرورش زنبور عسل در درجه نخست نقش آن در بازده اقتصادی از طریق گرده‌ افشانی و افزایش محصولات است و فرآورده‌ های چون عسل، موم و سایر موارد در درجه دوم اهمیت قرار دارد، این در حالیست که در ساختار کشاورزی کشور ایران زنبور عسل نقش مهمی ندارد.

فرآوده ‌های مختلف زنبور عسل شامل عسل، گرده گل، شاه ‌انگبین، موم، یره موم یا صمغ و فعالیت مهم زنبور عسل گرده ‌افشانی است.

” عسل ” سمبل شیرینی و حلاوت از دوران قدیم مورد توجه بشر بوده است و تا زمانی که بشر ماده شیرین دیگری مانند قند حاصل از نیشکر و چغندر قند و سایر شیره‌های نباتی را نشناخته بود، تنها منبع تامین ‌کننده شیرینی غذای وی محسوب می‌ شود.

زنبور عسل در حفظ فلور گیاهی و افزایش محصولات کشاورزی نقش مهمی دارد

اکنون نیز با وجود دسترسی به مواد غذایی متعدد و متنوع هیچ غذایی شیرین تر از آن نیست و کیفیتی چنان مطلوب ندارد، ماده‌ایست که در عین اسیدی بودن، شیرین و دارای انواع مواد مغذی، املاح، ویتامینها، و آنزیمهاست و با وجود این هیچ میکرب، باکتری، قارچ و ویروسی در آن قادر به رشد و نمو نیست تا آنجا که پس از گذشت هزاران سال سالم باقی می ‌ماند.

مدیر جهاد کشارزی صومعه سرا افزود: امسال 97 زنبور دار با پنج هزار و 860 کلنی زنبور عسل افزون بر 52 تن عسل به ارزش اقتصادی هفت میلیارد و 230 میلیون ریال تولید و به بازار مصرف عرضه کردند.

احمد پادیاب با اشاره به موقعیت مناسب این شهرستان از حیث پوشش گیاهی و گل افزود: با وجود این بستر مناسب بسیاری از زنبورداران مناطق کشور کندوهای خود را در این شهرستان افزایش و به تولید عسل مشغول شوند که این خود باعث افزایش تولید عسل از 25 به 50 تن شده است.

وی همچنین با بیان اینکه زنبورعسل دارای خصوصیات ممتازی در بین سایر موجودات است، اظهارداشت: تغذیه و بقای اکثر موجودات با مرگ موجود یا موجودات دیگری همراه است اما تغذیه زنبور عسل نه تنها کوچکترین نقصی در هیج موجودی به وجود نمی‌آورد بلکه حیات جدیدی به هزاران موجود دیگر می ‌دهد.

مدیر جهاد کشاورزی صومعه سرا با اعلام اینکه عسل تنها ماده تولید شده توسط زنبور عسل نیست، گفت: موم، گرده گل، شاه‌ انگبین، بره موم و عسلک نیز از فرآورده‌های این حشره مفید است.

پادیاب ادامه داد: وظیفه اصلی و عمده این حشره کمک به گرده‌ افشانی نباتات است، امروزه در دنیا نقش عظیم زنبور عسل در گرده‌افشانی نباتات زراعی و باغی و نیز احیای مراتع و بهبود محیط زیست به حدی شناخته شده و آشکار است که فرآورده‌های آن یعنی عسل و مومن را تحت ‌الشعاع قرار می‌ دهد.

به هر ترتیب در هر 100 گرم عسل بطور متوسط، 76.95 گرم قند میوه، 2.53 گرم ساکاروز، 91 صدم گرم دکترین، 21 گرم مواد معدنی، 16 صدم گرم اسیدهای آلی و 4.72 گرم مواد مختلف دیگر (دانه‌های ذرات موم ) است.

نقش بسته‌ بندی بهداشتی و استاندارد عسل در صادرات به بازارهای جهانی

نحوه بسته‌ بندی بهداشتی و استاندارد عسل از مسائلی  که اهمیت بسیار در صادرات این محصول به بازارهای جهانی دارد، در سایر کشورها از قبیل کشورهای اروپایی نحوه ارائه عسل به صور گوناگون تیوپی، شیشه ‌ای و یا در ظرف های شکیل و زیبا که توجه مصرف‌ کننده را نیز به خود جلب می ‌کند، است اما عسل ایران معمولا به صورت بسته‌ بندی مدرن نیست.

یک کارشناس مسائل اقتصادی نیز گفت: عسل ایران اگر به طرز صحیح و استاندارد عرضه شود در بازارهای جهانی به ویژه خاورمیانه طرفدار زیادی دارد.

محمد ابراهیم اسدی فر افزود: عسل های کشورهای پیشرفته صنعتی به دلیل این که معمولا از کشتهای صنعتی است و در این کشت ها هورمون ها و سموم مختلف یافت می‌شود کمتر از عسل های بومی خریدار دارد، با توجه به این که ایران دارای عسل بومی است می‌تواند بازار خوبی را دارا باشد.

وی اظهارداشت: در واقع یکی از مشکلات زنبورداران کشور این است که مردم از مزایا و ارزش غذایی عسل آگاهی ندارند و هنوز آن را بعنوان یک ماده غذایی نمی ‌شناسند.

صنعت زنبورداری بستری مغتنم برای سرمایه گذاری

بنابراین اهمیت زنبور عسل قبل از اینکه به نقش آن در تولید فرآورده‌هایی از قبیل عسل برگردد به گرده ‌افشانی گیاهان و نباتات زراعی مربوط می ‌شود. در طبیعت یک ارتباط حیاتی و متقابل بین زنبور و گل موجود است که ادامه حیات هر یک بدون دیگری غیر ممکن یا مشکل است. در نتیجه این برخورد با تلاقی بحث افزایش عملکردها در محصولات کشاورزی و باغی و همچنین حفظ حیات گیاهان مرتعی مسلم و تاثیر آن در تامین نیازهای غذایی جوامع بشری قابل توجه است.

به هر حال صنعت زنبورداری از مزیت های اقتصادی استان گیلان است که می تواند در تحقق شعار سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی نقش موثری ایفا کند.

مرجع : پاپنا

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code