از حرف تا عمل در بسته بندی‌های بازیافتی

مرجع: مجله بسته بندی نکوکارتن – تالیف و ترجمه: حامد میرزااقایی و حمید نکونام

رهنمود جدید ائتلاف بسته بندی پایدار، 6 مرحله را ذکر می‌کند که برندها باید در مسیر استفاده از مواد بازیافتی در بسته بندی‌شان، از آن‌ها پیروی کنند.

  1. میزان استفاده‌ی کنونی‌تان از محصولات بازیافتی را ارزیابی کنید.
  2. اهدافی برای استفاده از مواد بازیافتی تعیین کنید (این اهداف می‌توانند داخلی یا خارجی باشند).
  3. با شرکایتان در زنجیره‌ی تامین مشورت کنید تا ببینید چه کاری می‌توانید انجام دهید.
  4. تلاش کنید تا استفاده از مواد بازیافتی را به یکی از اجزای فرهنگ شرکت تبدیل کنید.
  5. خلاقانه به دنبال مشکلات موجود بگردید.
  6. با دیگران ارتباط برقرار کنید تا به تدریج به موفقیت دست یابید.

اخیراً، استفاده از مواد بازیافتی به یکی از اجزای اصلی استراتژی‌های کلی بسته بندی پایدار شرکت‌ها و هم‌چنین یک اسراتژی کلیدی برای بهبود و ایجاد اعتماد مجدد به سیستم بازیافت تبدیل شده است. طرح جدید ائتلاف بسته بندی پایدار برای استفاده از مواد بازیافتی، آگاهی‌ها و راهنمایی‌های کاربردی برای برندها و تامین کنندگانی که در آغاز مسیر استفاده از مواد بازیافتی هستند، ارائه کرده است.

همه‌ی ما تا حدودی درباره‌ی ممنوعیت واردات چین و بازارهای جهانی بازیافت که با مشکل دست و پنجه نرم می‌کنند، شنیده‌ایم. اکنون این پیام بیشتر در رسانه‌های اصلی تکرار شده و عموم مردم از مشکل آگاه هستند. اعتماد مجدد به سیستم بازیافت و سرمایه گذاری در آینده‌ی آن به تقاضای زیاد و مداوم برای مواد بازیافتی بستگی دارد که آن هم به تولید کنندگانی که از مواد بازیافتی در تولید محصولات و بسته بندی‌شان استفاده می‌کنند، وابسته است.

بسیاری از قوانین و تعهدات سازمان‌ها از صنعت می‌خواهد تا بیشتر از مواد بازیافتی استفاده کند:

  • رهنمود اقتصاد دورانی(Circular Economy Directive ) در اروپا خواستار پرداخت هزینه‌ی مسئولیت گسترده‌ی تولید کننده (EPR) است که بر اساس میزان استفاده از مواد بازیافتی، میزان آن تعدیل خواهد شد.
  • تعهد جهانی اقتصاد جدید پلاستیک (New Plastics Economy)خواستار این است که امضا کنندگان آن، “با افزایش استفاده‌ی مجدد یا بازیافت پلاستیک و استفاده از آن در محصولات و بسته بندی‌های جدید، پلاستیک تولید شده را توزیع و استفاده کنند”.
  • معاهده‌ی پلاستیک بریتانیا(The UK Plastics Pact ) تعهد می‌کند که تا 30% از بسته بندی‌ها از مواد بازیافتی تشکیل شده باشد. فرانسه و هلند نیز اخیراً تعهد مشابهی کرده‌اند.

زمان آن فرا رسیده است تا استراتژی‌های استفاده از مواد بازیافتی به طور فعال پیگیری شوند. هدف آن این است که برندها متعهد شوند که استفاده از مواد بازیافتی بیشتر در بسته بندی‌شان را به یکی از اهداف شرکت تبدیل کرده و بدین ترتیب، برای مواد بازیافتی تقاضا ایجاد کنند. ما در پایگاه داده‌ی اهداف کنترل آماری فرایندها(SPC) که به تازگی منتشر شده است، متوجه شدیم که تعداد شرکت‌هایی که هدفی واقعی یا تعهدی ساده برای استفاده از مواد بازیافتی دارند، حدود 62% است که بیشتر از هر هدف دیگری است.

اما پس از انتخاب اهداف، به راهنمایی‌های کاربردی نیاز است تا صنعت از حرف و نیت به سمت عمل حرکت کند. طرح جدید برای رهنمود مواد بازیافتی، یکی از ابزارهای مهم در شرکت برای حرکت در مسیر استفاده از مواد بازیافتی است که اطلاعاتی درباره‌ی موضوعاتی همچون عرضه و تقاضا، عملکرد، پردازش، زیبایی شناسی، طراحی، هزینه و استراتژی‌هایی برای مقابله‌ی موفق با چالش‌های متنوع در استفاده از انواع مختلف مواد ارائه می‌کند.

ائتلاف بسته بندی پایدار با تولید کنندگان مواد، تبدیل کنندگان بسته بندی، صاحبان برند و خرده فروشان مصاحبه کرده و داستان‌هایی را درباره‌ی اینکه آن‌ها چگونه با چالش‌ها مقابله کرده و به موفقیت دست می‌یابند، جمع آوری کرده است. داستان‌های موفقیت در سرتاسر این رهنمود با کمی اغراق همراه هستند.

حوزه‌ی رهنمود طراحی کنترل آماری فرایندها شامل پلاستیک، کاغذ، شیشه و فلز (آلومینیوم وفولاد) است که تمامی این‌ها داستان‌ها و ملاحظات مختلفی دارند.

پلاستیک

به طور کلی، فقط پلاستیک‌های بازیافتی باکیفیت، تقاضای قابل توجهی دارند-مانند پلى اتيلن ترفنات شفاف (PET) که برای غذا مناسب بوده و پلی اتیلن با چگالی بالا (HDPE)- و عرضه‌ی کافی در بازار برای ارضای تقاضای موجود برای این مواد وجود ندارد.

انواع دیگر پلاستیک‌های بازیافتی (رزین با کد شناسایی 3 تا 7)، فاقد کیفیت عرضه و تقاضا هستند. برای عرضه‌ی موجود، مسائلی از جمله رقابت هزینه‌ای با پلاستیک‌های استفاده نشده نیز مطرح می‌شود.

مرجع: مجله بسته بندی نکوکارتن – تالیف و ترجمه: حامد میرزااقایی و حمید نکونام

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱۷۳ رای